Videopräsentation und Lesung im Polet / BelgradPolet dočekuje uglednu austrijsku spisateljicu!


Margarita Kinstner, koja je maj provela u Pančevu, kao jednomesečni rezidencijalni boravak, predstaviće se beogradskoj publici sa svojim poetsko-dokumentarnim video radom Rubni predeli Dunava, ali i kroz razgovor o nekim neobičnim temama koje je osetila tokom svog boravka.

Najpre su to granice i stereotipi o njima... Srednja Evropa, Balkan, Beograd, granične teritorije, Pančevo, Tamiš, sve su to elementi koji su našli mesta u Margaritinom videu i dnevničkim zapisima. Osim projekcije video rada i razgovora o ovim temama, publika će moći da čuje i neke odlomke njenih romana u prevodu koji će prirediti austrijska ambasada.

Margarita Kinstner autorka je iz Beča, a živi u Gracu, bila je više puta u najužim izborima za prestižne austrijske nagrade, dobitnica je više rezidencijalnih stipendija. Web site gde možete pronaći više o njenom radu: margarita-kinstner.com

Program će moderirati Sofija Živković, beogradska autorka i koordinator rezidencije za pisce AIR Pančevo, i Tijana Savatić, mlada pančevačka pesnikinja.

Ova rezidencija odvija se pod finansijskom podrškom Kulturforuma i još nekim austrijskih fondova a sam inciijator ideje je institucija Literaturhaus iz Kremsa, iz donje Austrije.